Juryselectie het TheaterFestival

Een sterk debuut

EXIT is geselecteerd voor het TheaterFestival 2023

Het juryrapport: "Vier mannen komen elkaar tegen in een indrukwekkende installatie van deuren, muren en verdiepingen. Ze proberen hun eigen weg te banen, maar elkaar kruisen is onvermijdelijk. Soms kunnen ze samen door één deur, op andere momenten zetten ze elkaar bewust voor blok. Als kat en muis, steun en onverlaat, enkeling en groep verschijnen en verdwijnen ze in de draaikolk van het sociale leven. Naarmate ze zich sneller haasten, worden de patronen die ze afleggen complexer en spannender. Is er nog een ontsnappen aan?

Juryselectie het TheaterFestival
Juryselectie het TheaterFestival
Juryselectie het TheaterFestival

Met EXIT levert acrobaat en danser Piet Van Dycke bij zijn nieuwe gezelschap Circumstances een sterk debuut af. De vier virtuoze circusartiesten die erin kaprioleren (Christopher Mc Auley, Luuk Brantjes, Samuel Rhyner en William Blenkin), zijn elk gespecialiseerd in een andere discipline: bascule, straps, trapeze en acrodans. Toch weet Van Dycke hen dankzij een bijzonder strak bewegingspatroon te choreograferen tot één collectieve taal.

Voor de jury is EXIT de spannendste circusvoorstelling die vorig seizoen in Vlaanderen te zien was. Dat ze ook bij het brede publiek uitgroeide tot een ware hit, is niet moeilijk te begrijpen: naarmate het tempo en de muziek de hoogte ingaat, kruip je steeds meer op het puntje van je stoel. Verwondering regeert, maar nooit wordt ze vrijblijvend. Zeker wanneer het decor in een prachtige apotheose ook zelf mee gaat tollen, en de vier acrobaten hamsters worden in een rad, wordt het risico van hun gewaagde spel een verhaal op zich over ons intermenselijk verkeer."

Dit werk maakt ons oprecht benieuwd naar wat Van Dycke als ‘up and coming’ circusmaker nog meer in zijn mars heeft."

Juryselectie het TheaterFestival

ONTDEK MEER