Age on stage

Een openhartig gesprek over het ouder wordende circuslijf

Op een zonnige namiddag komen acrobaat-docent Aurelia Brailowsky, danser-acrobaat Det Rijven, choreograaf Janni van Goor en jongleur Sander De Cuyper samen in de binnentuin van Limerick om het te hebben over een gevoelig onderwerp: ouder worden.

"De mensen verklaren je gek als je op mijn leeftijd nog een handstand doet"
Age on stage
Age on stage
Age on stage

Det, jij werkt momenteel mee aan Glorious Bodies van Circumstances. Kun jij iets meer vertellen over die voorstelling?

Det: “Het wordt een bewegings- en acrobatievoorstelling waarin alle zes de castleden acrobaten van boven de vijfenvijftig zijn. Wat heel grappig was: Piet Van Dycke, de maker, wilde oorspronkelijk een voorstelling maken over het ouder wordende lichaam, maar toen hij twee weken met ons had gewerkt, zei hij: ‘Daar gaat het helemaal niet over, ik moet een andere tekst gaan verzinnen! Ik zie geen oudere mensen, maar mensen die nog steeds heel gretig zijn en heel veel energie hebben.’”

In hoeverre heeft jullie ervaring en leeftijd impact op wat er op de scène gebeurt?

Det: “Toen Piet me twee jaar geleden vroeg, zei ik: ‘Laten we eerst even zien of ik er nog wel ben tegen dan! En als we gaan toeren in 2023-‘24 moet ik afwachten of alles nog wel op zijn plek zit.’ Hij moet meer rekening houden met bepaalde zaken vanwege onze leeftijd. Als iemand met pijn zit aan een knie of een pols moet dat vervangen kunnen worden door iets eenvoudigers. En eigenlijk is Piet daar wijzer in dan de groep, want ik denk dat er nog wel een aantal zijn van: ‘Dat kan ik nog, en dat kan ik nog!’ Nu, het heeft ook met repetitietijd te maken. Zoals Sander ook al aanhaalde, is het erg verleidelijk om te roepen: ‘Dat leren we wel even, we hebben nog tot oktober,’ terwijl we eigenlijk helemaal niet zo veel samen kunnen trainen. In onze verbeelding wilden we in de voorstelling laten zien wat we allemaal nog konden, maar ik denk dus niet dat we daar gaan uitkomen.”

Lees het volledige artikel van Mahlu Mertens in Circusmagazine #75 (juni 2023).

Age on stage

ONTDEK MEER